“234 bin lira CHP’li başkandan tahsil edilsin”
Balçova’da CHP’li Belediye Başkanı Fatma Çalkaya’nın istihdam edilecek personel oranında yasal sınırı aştığı belirlendi. AK Partili Erhan Çalışkan’ın hazırladığı raporla ortaya çıkan skandalı değerlendiren AK Parti İlçe Başkanı Berkan Yıldızhan, “19 kişiye 234 bin lira ödediler. Bu para belediye başkanının zimmetidir” dedi.
Balçova Belediyesi’nde AK Partili Meclis Üyesi Erhan Çalışkan tarafından hazırlanan denetim raporunda çarpıcı tespitler yer aldı. Belediyelerin istihdam edeceği personel oranının yasal bir sınırı olduğunu vurgulayan Çalışkan, CHP’li Başkan Fatma Çalkaya yönetimindeki Balçova Belediyesi’nde bu sınırın aşıldığını ifade etti. Çalışkan, “Balçova’da 2020 yılı için ödenen personel giderleri 30 milyon 889 bin lira olarak gerçekleşmiş ve yasal limiti yüzde 50 kadar aşmıştır. Bununla birlikte şirket personeli dahil edildiğinde personel giderleri toplamının 40 milyon lira olarak gerçekleştiği ve belirlenmiş yasal limiti yüzde 45 kadar aştığı görülmektedir” dedi.
PERSONEL ALIMINA DEVAM
Bu nedenle belediyenin bu rakamlar yasal sınırın altına inene kadar personel alımı yapmaması gerektiğini belirten Çalışkan, raporunda “Buna rağmen 2020 yılında 2 memur, 1 sözleşmeli memur, 2 kadrolu işçi ve 14 şirket personeli olmak üzere 19 personel işe alınmıştır. Bunlara top-lam 234 bin lira maaş ödenmiştir. Belediye yasal sınırın aşılması nedeniyle personel alımlarından önce Bakanlık’tan izin almamıştır” ifadesini kullandı. Bu durumda 234 bin liralık bir kamu zararı oluş-tuğunu ifade eden Çalışkan, 5393 sayılı kanunun ilgili 49. maddesinde ‘Personel oranının aşılması sebebiyle oluşacak kamu zararı, zararın oluştuğu tarihten itibaren hesaplanarak faiziyle birlikte belediye başkanından tahsil edilir’ denildiğine dikkat çekti. Erhan Çalışkan, bu yasal mevzuatın uygulanarak 234 bin liranın Başkan Çalkaya’dan tahsil edilmesi gerektiğine işaret etti.
BORÇ STOKLARI PATLADI
Çalışkan, hazırladığı rapora göre belediyenin yasal limit olarak belediyenin borcunun 69.4 milyon lirayı geçemeyeceğini dile getirilerek 2020 sonu itibariyle belediye borcunun 115.6 milyon lirayı bulduğuna da dikkat çekildi. Raporunda belediyenin 2009’dan bu yana yasal zorunluluk olmasına rağmen 18 milyon lira tutarındaki Taşın-ma Kültür Varlıklarının Korunmasına ait katkı payını Valiliğe bağlı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na ödemediğini de tespit eden Çalışkan, YİKOB’un bu para-yı yasa doğrultusunda tahsil etmesi durumunda belediyenin 13.3 milyon lira gecikme zammı ödemek zorunda kalacağını dile getirdi.

