Deprem Master Planı (22)
İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MECLİS BAŞKANLIĞI’NA
SORU ÖNERGESİ
KONU:Deprem Master Planı 5 ŞUBAT 2019
İzmir Büyükşehir Belediyesinin protokol ile Boğaziçi Üniversitesi işbirliği ile hazırlattığı İzmir Deprem Master Planı ve İzmir Deprem Senaryosu çalışmaları Belediyenin resmi WEB sitesinde bulunmaktadır.
1-Bu çalışma hangi tarihte yapılmıştır? Yapıldığı tarihten sonra herhangi bir güncelleme yapıldı mı ?
2-Belediyenin yetki sınırları genişledikten sonra yapılan bir çalışma var mı ?
3-İzmir’de kaç adet aktif fay hattı vardır?Harita üzerine işlenmiş yerleri neresidir. ? Bu fay hatlarının üzerinde yapılaşma var mı? Var ise kaç adet yapı bulunmaktadır?
4-Fay hatlarının üzerinde ulaşım köprüleri , itfaiye binaları,hastane , okul gibi kritik binalar var mıdır ? Var ise hangi yapılardır ?
5-Fay hattının geçtiği alanların yapısızlaştırılması ile ilgili planlama ve uygulama var mıdır ?
6-İzmir’de toplam kaç adet yapı bulunmaktadır ? Bu yapılarla ile ilgili deprem açısından hazırlanmış ‘’yapı stoğu envanteri’’ var mı? Var ise bilgileri içeren tablonun verilmesini talep ediyorum .
7-Eğer İzmir Büyükşehir Belediyesinin web sitesinde belirtilen deprem master Planından başka bir plan mevcut değilse ;
a-Bu planda belirtilen önlemlerin alınması için Büyükşehir Belediyesinde sorum birim kuruldu mu?
b-Planda belirtilen kısıtlı bölgeyi kapsayan yapı stoğu envanterinde riskli kabul edilen kaç bina vardır? Bu binaların dayanımı ile ilgili kaç binada ‘’Schmidt çekici, ultrases geçiş hızı vb. veya karot alımı ‘’ gibi çalışmalarla gerekli araştırmalar yapılmıştır.
c-Riskli olarak değerlendirilen yapıların sahiplerine bilgi verildi mi ? Verildi ise hangi yöntem kullanıldı?
d-Bu yapılar halen alınıp satılabilmektedir , İzmir’de ikinci el bir mülk almak istesem bu bina ile ilgili belediyede dayanım açısından yapılan bir çalışma olup olmadığını nasıl öğrenebilirim ? Yapı stoğu ile ilgili mevcut çalışmalar internette yayınlanıyor mu ? Bu konu ile ilgili uygulamanız nasıldır ?
e-Bu planda sıvılaşma nedeni ile depremde hasar görmesi muhtemel köprüler , viyadüklerden bahsedilmektedir. Bu rapora göre kaç adet bu şekilde yapı vardır ? Bunlardan kaç tanesi ile ilgili güçlendirme tedbiri alınmıştır.Güçlendirme tarihleri nelerdir?
8-İzmir Büyükşehir Belediyesi ana hizmet binasında yüzlerce personel çalışmaktadır. Meclis üyeleri de dahil her gün binlerce insan da bu binayı kullanmaktadır. Bu bina ile ilgili yapılan dayanım testi var mı ? Hangi tarihte kim tarafından yapıldı ? Bina güvenli mi ? Böyle bir çalışma var ise sonuç bölümünün tarafıma verilmesini talep ediyorum ?
9- Mevcut fay hatları ve zemin sıvılaşmasının yoğun olduğu bölgeler yürürlükte olan imar planı hazırlanırken dikkate alındı mı ? Bu bölgelerde yapılaşmadan kaçınılması yada önceden yapılmış yapıların boşaltılması ile ilgili bir çalışma var mı ?
Erhan ÇALIŞKAN
Adalet ve Kalkınma Partisi
İzmir Büyükşehir Belediye meclis üyesi